Verslag van 12 tot 20 Mei

Er hangt mooi aardbei in de kas, morgen (zaterdag) hebben we dan ook mooie bakjes aardbei te koop of te pluk en ben je van harte welkom voor een kop koffie, thee, limonade of smoothie en hebben beschuit met een Struikrover rabarbermarmalade met aardbei als lekkere versnapering erbij.

Ook zijn er diverse fruitstekken en mooi plantgoed te van eenjarige bloemen te verkrijgen. Naast ook een mooie verzameling zaden, die je juist nu prima kan gaan zaaien. Er is enorm veel fruit aan het rijpen momenteel, alleen daarom al is het zeer de moeite waard om even een wandeling te maken over de tuin.  

Zoals je van de Uitkijktoren van Overzicht kunt zien is de Fruithof dit seizoen een Theehuis rijker geworden. Dit maakt het hebben van een terras nog aangenamer en geeft nieuwe mogelijkheden.

Het Oog op het hoekpunt van de het Hoofdpad is weer omgespit en royaal ingezaaid met zonnebloemzaden. 

Vorige week vrijdag viel de avond over de tuin en had de Struikrover ’s avonds een primeur, de elektriciteit aansluiting was geïnstalleerd met een geslaagde test als gevolg. De eerste kop thee is in het Theehuis gezet en het plukseizoen kon de dag erna beginnen.

Vorige week zaterdag waren er diverse activiteiten op de Fruithof, niet alleen was het de opening van het plukseizoen met aardbeien in de kas, er was deze dag in Oldeholtpade de Duurzame Huizen Route door het dorp die op de Fruithof werd geopend. Er was de hele dag iemand aanwezig voor meer informatie hierover.

Jaap onze imker was er ook bij met z’n bijen kijkkast en voor meer informatie en verhalen over de imkerij.

Geertje van een te op te zetten buurtmarkt in de Hoeve en omgeving was er ook om te polsen of er ook interesse voor de buurtmarkt in Oldeholtpade is. Daarnaast was de Vogelwacht van het dorp aanwezig en vieren zij zaterdag 21 mei hun 75-jarige bestaan met een fietstocht waar je nog aan mee kunt doen. 

De bijen gedijen uitstekend op de Fruithof, het heeft rijkelijk gebloeid en de bijenkast op de Fruithof blijkt de meest volle kast van Jaap de imker te zijn. We zien dan ook een overvloedige vruchtvorming op de tuin.

De Nasipeer werd in 2019 aangeplant en vormt dit seizoen voor eerst vrucht. Vorig jaar bloeide de bomen al prachtig en nu dit jaar dus vruchtvorming. De rode bessen struiken hangen enorm vol, net als dat heel veel kruisbessen aan het rijpen zijn. 

Qua bloemen is de meeste bloei nog in voorbereiding, al is er al wel Akelei, Jacobsladder, Ereprijs en bijvoorbeeld een enkele Margriet te plukken. Ook kun je zaden kopen en zaaien, de Struikrover heeft wel 60 eigen soortjes verpakt in de verkoopbalie hangen.

De Struikrover had van de week wederom een bijeenkomst met een groep collega tuinders in een bodemonderzoek groep. Dit project draait al ruim anderhalf jaar en na de metingen op de tuin dit voorjaar blijkt uit de analyse dat de bodem van de Fruithof een goede samenstelling kent. Enkele ontbrekende elementen werden geadviseerd en vandaag al door Theo Mulder, ook deelnemer aan het project, geleverd. 

Deze meststoffen zijn meteen vandaag nog over de tuin uitgestrooid, precies op tijd voor de zeer welkome en aangename regenbui vanmiddag. 

Kortom, je bent zaterdag van harte uitgenodigd op de Fruithof, voor verse aardbeien, stekjes, plantgoed, zaden, jam, sap, siroop, chutney en op zaterdag ook koffie, thee, limonade of een smoothie. We zijn  van 9 tot 17 uur open en te vinden aan de Hoofdweg 193, voorbij de basisschool de Striepe ligt de Fruithof achter het gymzaaltje. 

Volg ons ook op Instagram en tag struikrover.fruithof in de foto’s die je op de tuin maakt en deelt, dat vinden we leuk. De Fruithof is namelijk een plaatje, niet waar?