Alternatief Fruit

Op Fruithof de Struikrover teel ik ongewone fruitsoorten zoals: honingbes, taybes, vlierbes, rozenbottel, kruisbes, kweepeer, mispel, duindoorn, aroniabes, jostabes, japanse wijnbes en vijgen. Het zijn soorten die je niet vaak in de winkel ziet liggen. Voor een deel moet dat ook de aantrekkingskracht van de Fruithof worden. Dat wat je gangbaar niet kunt krijgen kan je bij Fruithof de struikrover wel vinden.

Maar het blijkt niet een gemakkelijk pad. Onbekend maakt onbemind: ‘Eerst maar eens proeven hoe zo’n taybes smaakt voordat ik er een bakje van pluk’. En er komen niet veel mensen door de toegangspoort met de vraag: ‘kan ik vandaag al jostabessen plukken’? Daar komt bij dat een deel van deze alternatieve vruchten eerst verwerkt moet worden in een jam, saus of siroop voordat het een lekker product oplevert. En wie neemt daar de moeite nog voor in deze drukke tijden?

Toch blijven deze soorten vooralsnog deel uitmaken van de Fruithof. Het is anno 2018 namelijk het eerste jaar dat er serieus van geoogst kan worden. Voorzichtig dienen zich afnemers aan en ook voor het opbouwen van een klantenkring wil ik de benodigde tijd reserveren.

En ja, eerlijk is eerlijk: de teelt van alternatief fruit representeert ook iets van het tegendraadse van een echte struikrover.

Aroniabessen
worden wel gegeten door
lijsters en merels