Tuinonderhoud

Tuinonderhoud gaat het hele jaar door

Mentaal lijkt de Fruithof groot. Als je het niet gewend bent, dan lijkt het niet mogelijk om het in je eentje te onderhouden. Ook degene die een middag komt helpen houdt dat gevoel er aan over. In een paar uur kan je zeker flink wat werk verzetten, maar je komt niet verder dan ‘een hoekje’ of een paar rijen van de Fruithof.

Je moet echter de volgende dag weer een deel doen, en de dag er na, en dat in een patroon van weken, seizoenen gedurende een jaar. Dan blijkt het wel haalbaar, dan wordt inzichtelijk dat de inspanning van dat dagdeel deel uitmaakt van het totaalplaatje. Mentaal raak je je dan bewust dat de werkzaamheden niet een druppel op een gloeiende plaat zijn, maar deel uitmaken van een werkzaam systeem. Daar wordt je rustig van. Met mijn stagiairs heb ik dit mechanisme kunnen delen.

Tip van een struikrover: ga geen to-do-lijstje maken als je een tijdje niet gewerkt hebt. Beter is het om met een eenvoudige klus te beginnen en pas daarna te inventariseren wat er allemaal moet gebeuren. Dan kijk je met een heel ander gemoed naar dezelfde opgave.

een rij zwaluwen
rust op een hoge spandraad
in het avondlicht