de Belastingdienst

De Struikrover en de Belastingdienst

Je zou het misschien niet verwachten van een struikrover, maar ik sta netjes ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en betaal mijn belasting als ik daarvoor voldoende inkomsten heb.

Daar waar het niet nodig is blijf ik wel liever weg van administratief werk zoals het bijhouden van een BTW boekhouding. Tot 2018 was dat mogelijk door gebruik te maken van de landbouwregeling. Vanaf 2018 werd ik hiertoe wel verplicht. Voor de verrekening van de voorgaande jaren vond de belastingdienst het nodig om het bedrijf zorgvuldig te controleren. Deze controle duurde uiteindelijk bijna een jaar, omvatte meerdere bezoeken, aanvullende informatieverzoeken en blijvende meningsverschillen over wat een investering of een kostenpost is. Naast een onbevredigende uitkomst kan ik mij hier vooral mateloos over verbazen.

Dat de Nederlandse belastingdienst weken werk steekt in het terugvorderen van circa 1000 euro omzetbelasting bij een kleinschalig fruitbedrijf dat in haar opstartfase nog geen enkel jaar zwarte cijfers heeft gedraaid. De struikrover vraagt zich net als zovelen af: waar worden mijn belastingcenten aan besteed?