Doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen

De kruiwagen in het modderspoor. Wie heeft het wel eens gedaan? Honderden ritjes met de kruiwagen door nat terrein. Op een gegeven moment blijkt het gebruiken van één ingesleten bandspoor het meest efficiënt te zijn. Daar blijft zelfs water in staan, het blijft ploeteren, maar vormt wel het pad met de minste weerstand.

Het zijn de zwaarste momenten in de opbouw van de Fruithof geweest. Arbo-technisch niet verantwoord ook, maar goed. Je hebt niet altijd alles in de hand bij het buitenwerk. Ik kreeg in februari ruim 500 blauwe bessenstruiken met een kluit van zo’n 20-30 kg per stuk. En het begon dagenlang te regenen. En ze moesten in het achterste deel van de Fruithof komen te staan…

In alle eerlijkheid, bij deze klus heb ik me wel enigszins onmachtig gevoeld. Een trekker kwam er al niet meer doorheen, de afstand is te groot om rijplaten te leggen en de klus was te zwaar om aan anderen te vragen. Toch diende zich hulp aan: m’n vader en Tony. Zij kwamen zelfs twee keer. Waarmee zij voor mij absoluut in de categorie echte bikkels vallen.

De enige oplossing was onverstoorbaar doorgaan, ook al ging het niet snel. En als het dan uiteindelijk lukt om de klus af te ronden, dan heb je toch je eigen gevoel van onmacht overwonnen. Lang niet slecht.

de kruiwagen rijdt
in het ingesleten spoor
van het modderpad