Korte en Lange Plantrijen

Korte en lange plantrijen

Bij aanvang van het project was de Fruithof een schapenweitje. De inrichting van de tuin kon alle kanten op. Een rationele en efficiënte inrichting zou uitgaan van lange doorgaande plantrijen. 

Ik wilde echter een zelfpluktuin die aantrekkelijk is voor mensen om door heen te wandelen, op zoek naar lekker fruit. En omdat ik met zachtfruit een teelt had opgezocht met weinig mechanisatie lagen er alternatieven voor de inrichting. Ik koos voor schuinlopende hoofdpaden over het hoge/droge deel van de tuin en plantrijen haaks en evenwijdig aan deze hoofdpaden. Gevolg was dat er korte en lange plantrijen zijn ontstaan. Wat ik daarvan niet had voorzien was de mentale werking daarvan ten aanzien van arbeidsintensief repeterend onderhoudswerk zoals onkruid wieden, snoeien, opbinden, etc.

In de praktijk werkt het stimulerend om te kunnen kiezen om een korte of lange rij af te maken. Bij een korte rij heb je dan ‘toch een rij gedaan’. En als je de lange rij gedaan hebt ‘dan lukken de andere rijen ook wel’.