Druppelirrigatie

Druppelirrigatie

In het eerste jaar op de Fruithof werd mij wel duidelijk dat je op een tuin van 1,3 hectare nergens bent met een gieter en wat watertonnen. En dat terwijl bessenstruiken wel water nodig hebben om tijden van extreme droogte te overleven en om mooie dikke vruchten te maken.

Kortom je hebt een goed irrigatiesysteem nodig.  Bij zacht fruit is het gebruikelijk om te werken met druppelirrigatie. Dat ziet er misschien niet spectaculair uit, maar het is wel effectief. Uit elke opening druppelt circa 1,5 liter per uur als de pomp aan staat. Met druppelirrigatie ben je zuinig met water dat je tot je beschikking hebt. En het water komt niet op de vruchten terecht (zodat ze niet gaan schimmelen en je ze kunt blijven plukken).

Het was wel een serieuze investering en een flinke inspanning om aan te leggen. Voor het irrigatiesysteem ben ik – tegen de principes van een struikrover in – een lening aangegaan. Het was in 2015 en de helft van de Fruithof was aangeplant. Het risico op verlies van dit plantgoed bij droogte woog op tegen de druk van een lening bij de bank. Voor mij was het dan ook typisch een ‘go-no go moment’ voor de Fruithof. Anno 2019 is de lening afgelost en kan ik vol overtuiging zeggen dat ik er geen spijt van heb dat ik er voor ben gegaan.