Vogelnet Spannen

Een 120m bij 70m vogelnet spannen over de tuin.

Een van de blikvangers op Fruithof de struikrover is het grote vogelnet van 120m x 70m. Ik krijg er vaak vragen over. Is het echt nodig? Raken er geen vogels in verstrikt? En hoe krijg je het er over?

Ik kan je verzekeren dat het vogelnet geen overbodige luxe is. Lijsters en merels vliegen af en aan tussen de aangrenzende houtwal en bessenstruiken. En groepen spreeuwen komen langs en eten in korte tijd de struiken leeg. Er zijn wel verschillen. Het zijn vooral de blauwe en de rode bessen die beschermd moeten worden. De zwarte bessen, frambozen en bramen zijn minder kwetsbaar voor vogelvraat. Daar heb ik dan ook geen net over.

Ik leg het vogelnet over strak gespannen draden op 2,5 meter hoge palen, zodat je er onderdoor kunt lopen. En op de grond verzwaar ik het vogelnet met palen en stenen. Hierdoor staat het altijd strak en kunnen de vogels niet verstrikt raken met hun vleugels. In de eerste week als het hangt moeten de jonge merels er nog aan wennen. Ze proberen er nog onder door te kruipen. Soms lukt dat ook, maar terug krijgen ze dat niet voor elkaar. En ja, ik heb er in de afgelopen jaren een paar (levend) uit moeten knippen. Maar dat mag geen naam hebben.

En dan de uitdaging van het bevestigen over de spandraden. Dat is een kwestie van goede materialen, een doordacht plan en een enthousiast groepje vrijwilligers. In principe glijdt het net prima over de deltex draden en de kunststof kappen op de palen. Dan is het zaak om met behulp van 8 trekkoorden (om de 15 meter) het vogelnet er zo gelijkmatig mogelijk over trekken. Je moet daarbij niet sneller trekken dan je buurman, want dan gaat ie doorhangen. En als hij toch ergens vasthaakt, dan niet forceren, maar één van de coördinators inschakelen. Voor deze actie kan ik altijd rekenen op een intussen geoefend groepje vrijwilligers uit het dorp. En hoewel het altijd weer een spannend moment is, geeft het resultaat altijd veel voldoening. Het blijft een ‘grote impact’ in korte tijd zonder mechanisatie.

Wie nog een aantrekkelijke teambuilding activiteit zoekt mag me bellen.