Meedoen op de Tuin

Mensen doen mee op Fruithof de Struikrover

Ik heb altijd sterk het gevoel dat mensen meedoen met Fruithof de struikrover. Dat gebeurt naar mij idee op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via de openheid en vertrouwen dat ik heb op de Fruithof. Het hek bij de ingang staat vaak open, er zitten geen sloten op de deuren. En ook op dagen dat ik open ben moet ik soms even weg, bijvoorbeeld om de kinderen van school te halen. Ik leg dan een kort briefje neer dat je je als bezoeker even zelf moet redden – inclusief betaling. Dat gaat eigenlijk altijd goed, voor zover ik weet natuurlijk.

Daarnaast valt op dat mensen gemakkelijk te hulp schieten als er even wat extra werk verzet moet worden, bijvoorbeeld bij het jaarlijkse plukfeest of het ophangen van het grote vogelnet. Maar ook Marieke die op de zaterdagen koffie, thee en eigengemaakte taart serveert.

En tot slot valt mij op dat mensen open staan in hun communicatie op de Fruithof. Gesprekken op de Fruithof gaan vaak over wat je wil en wat je aanspreekt – en niet over wat er allemaal mis is in de wereld. Wellicht komt dat voor een deel doordat ik zelf laat zien dat ik doe wat ik wil (en m’n keuzes niet door geld laat bepalen). Maar dat laat onverlet dat ook mijn bezoekers in gesprekken laten zien wie ze zijn en wat ze voorstaan. Ik ben ze er dankbaar voor.

mensen delen hun
dromen en verlangens op
Fruithof de Struikrover