Derving

Het woord derving is taboe op de Fruithof

We weten allemaal: het glas is halfvol of het glas is halfleeg. Het hangt er maar net vanaf welk perspectief je neemt. Het moge duidelijk zijn dat op Fruithof de Struikrover het glas halfvol is. Maar bij een klein zachtfruitbedrijf gaat dat niet vanzelf. Een tegenvallende oogst door bijvoorbeeld vogelvraat, nachtvorst of overvloedige regen weegt zwaar door als je de opbrengst nodig hebt om een zware lening af te betalen. En tegenslag is bij de sterke afhankelijkheid van de weergoden eerder regel dan uitzondering.

De belangrijkste strategie om te vermijden dat ik ga denken in termen van opbrengstderving was te voorkomen dat ik rente moet betalen over een geleende investeringssom. Dat klinkt eenvoudig, maar hield bijvoorbeeld wel in dat er geen geld uitgegeven werd aan betaalde arbeid. Ook maakte ik vrijwel altijd gebruik van tweedehands materialen en gereedschappen. Een andere consequentie is dat de Fruithof over meerdere seizoenen is aangelegd – waardoor ik ook meer geduld moet hebben met hogere opbrengsten.

Ik kon dat doen omdat ik een gezond gestel heb en ik naast de Fruithof via advieswerk mijn basisinkomen kan genereren. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Anno 2019 heb ik het idee dat de Fruithof niet zomaar failliet verklaard kan worden. En kan ik met een rustig gemoed kijken naar al het fruit dat wél geplukt kan worden.   

de jonge twijgen
buigen onder het gewicht
van de kruisbessen