De Struikrover ontvangt geen cent subsidie
Wat mensen zich vaak niet bewust zijn is dat een initiatief als Fruithof de struikrover op geen enkele wijze subsidie ontvangt. Daarvan kan je zeggen: goed, maar dat zal voor meer initiatieven gelden. Dat is goed mogelijk, maar daar waar het om initiatieven ‘in het groen’ gaat ben ik wel nieuwsgierig naar andere voorbeelden. Zelf ken ik ze niet. Het natuurbeheer en de bosbouw kan niet zonder overheidssteun of particuliere donaties. En ook de landbouw – inclusief grootschalige fruitteelt – staat of valt met subsidies.
Een kleinschalig en lokaal initiatief zoals de Fruithof moet echter zijn eigen broek ophouden. Die is niet interessant voor de internationale markt en blijkbaar ook niet voor natuurwaarden. En voor gezond voedsel moet de consument zelf maar betalen. Voor mij wordt het er echter niet makkelijker op om een bak aardbeien voor 4 euro te verkopen als hij in de supermarkt voor een (gesubsidieerd) bedrag van 2 euro ligt.
Op zich kan ik er overigens best mee leven. Als ik geen subsidie ontvang, dan hoef ik mij ook niet te verantwoorden. En ik kan als struikrover vol overtuiging zeggen dat ik een eerlijk product verkoop.