Samenwerking

Pachtbaas Nico Zeinstra

Soms moet je ook gewoon een beetje geluk hebben. Dat heb ik ook zeker gehad, bijvoorbeeld met mijn pachtbaas Nico Zeinstra. Toen ik een stuk grond in het dorp zocht om een zelfpluktuin te beginnen ben ik op Nico afgestapt met de vraag of ik de grond achter zijn huis van hem mocht kopen. Hij kwam er zelf al niet meer aan toe om er  schapen op te houden, maar wilde wel weten wat ik er mee van plan was. Hij wilde er geen aardappelen, mais of bloembollen op hebben. Dat vond hij niet passen bij de grond – waar hij na al die jaren natuurlijk toch een band mee had opgebouwd.

Fruit telen? Kan dat hier ook dan? Dat had hij niet verwacht. We spraken een aantal keer af om de plannen door te spreken en gingen samen naar een vergelijkbare tuin in Drenthe (Zeldenrust in Wapserveen) om te kijken hoe zoiets er uit ziet. Nico werd enthousiast en wilde graag meedenken. Ik mocht van hem (en Thecla natuurlijk) eerst 5 jaar pachten en daarna kopen, iets waar ik erg blij mee was. Ik hoefde niet direct bij aanvang al naar de bank met enkel een ondernemersplan als onderbouwing voor financiering. Dat had namelijk nog wel eens een moeilijk verhaal kunnen worden.

Vanaf de start is Nico nauw betrokken gebleven bij de Fruithof. Vaak even een rondje over de tuin, uit belangstelling kijken hoe het er bij staat, informeren of er wel wat aanloop is. Ik ben altijd blij om hem te zien, want het is zeker ook weer niet zo dat hij je van het werk houdt. Sterker nog, de eerste jaren ging hij nog regelmatig op de knieën om te helpen met onkruid trekken! De gezondheid staat dat intussen niet meer toe, maar de betrokkenheid voel ik nog steeds. Het gedicht dat ik van hem kreeg getuigt daar ook van. En ja, daar prijs ik me nog altijd gelukkig mee.

Eens liepen hier de schapen
werd hooi geperst door Luit
Nu opent hier “de Struikrover”
een hof vol heerlijk fruit

Nico Zeinstra

Communicatie en promotie: Juryt Abma

patroon van linkse
en rechtse spiralen in
een zonnebloem

Er komt nogal wat kijken bij een zachtfruitbedrijf zoals Fruithof de struikrover. Je moet niet alleen het tuinonderhoud verzorgen, maar ook plukken en deels zelfs verwerken tot jams, sappen en chutneys.  En verkopen natuurlijk. Cruciaal daarbij is de communicatie en promotie van de tuin. Laat dat nu net geen kernkwaliteit van een struikrover zijn.

Gelukkig heb ik met Juryt een broer die mij daarin belangeloos terzijde staat op een manier die past bij de Fruithof. Wat mij opvalt aan Juryt is het gemak waarmee hij verbinding maakt met mensen, zelfs als hij er een draaiende camera bij aan heeft. De filmpjes van het plukfeest op facebook en deze website getuigen daar van. Misschien bent u hem wel eens tegengekomen op de Fruithof en in gesprek geraakt over de Maya kalender waar hij alles van weet. Of hebt u hem zien zitten lezen in een meegebracht boek zoals ‘Een cursus in wonderen’. Schroom dan niet om contact te maken, het levert altijd leuke inzichten of een verrassende synchroniciteit op!

Maar ook zijn oog voor detail en de schoonheid van het alledaagse weet ik altijd te waarderen. Dat is een kwaliteit die velen kwijt raken als ze ouder worden. Het zijn vaak de kunstenaars die deze vaardigheid eer aan blijven doen. En ik prijs me gelukkig zo iemand in mijn naaste kring te hebben.

Stagiairs: Alex en Joske

Fruithof de struikrover is een erkend leerbedrijf en ik heb de afgelopen jaren ook stagiairs begeleid. In de beginjaren heeft Alex Buist van het Nordwin lange tijd stage gelopen. Alex heeft in de eerste jaren veel meegedaan met het aanleggen van het irrigatiesysteem en de spandraden voor de vogelnetten. Maar bovenal heeft Alex er voor gezorgd dat er ook aardbeien op de Fruithof worden verbouwd. Als je het over Alex hebt, dan proef ik als het ware al aardbeien.

Ook aan de stageperiode met Joske van de Warmonderhof in Dronten bewaar ik goede herinneringen. Joske was een heel ander type, maar kon ook rustig doorgaan. Het leuke van Joske was vooral dat je met haar kan delen hoe je de dingen beleeft – ook op een ‘gewone’ dag als je samen aan het werk bent.

Ik kijk met plezier terug op deze periodes en sta open voor nieuwe samenwerkingen, bij voorkeur in de zomerperiode.

Klik hier om contact op te nemen.

Imker: Jaap Langeveld

Toen ik begon met de Fruithof de Struikrover zette ik een berichtje over het initiatief in de dorpskrant (Holenpathe). Binnen een week stond Jaap Langeveld bij me voor de deur. Hij is biologisch imker in Oldeholtpade en wilde graag kasten op de Fruithof plaatsen. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken.

Intussen heb ik Jaap ook beter leren kennen als een zeer kundige imker die erg betrokken is bij zijn bijenvolken, maar ook bij de Fruithof. Bovendien is hij gewoon een fijne vent die ik graag even spreek als hij langskomt met z’n hond. Jaap vertelt graag over de bijen. Ik kan altijd op hem rekenen bij de organisatie van het jaarlijks terugkerend plukfeest. Er is dan altijd veel belangstelling voor zijn stand met demonstratiekas van de bijen. En dat snap ik heel goed: zelf blijf ik ook altijd geboeid door Jaap’s verhalen over de bijen.   

eindeloos kijkt hij
naar pendelende bijen
bij de kastingang