Over de Fruithof

Vooropgesteld: wie Fruithof de struikrover wil leren kennen is van harte uitgenodigd om langs te komen. De Fruithof is een zelfpluktuin met grote diversiteit aan fruit dat je zelf naar behoefte mag komen plukken. Het is met andere woorden juist de bedoeling om haar zelf te beleven. Voor wie het niet mogelijk is om langs te komen (of niet op de zomermaanden wil wachten) vertel ik op deze website het verhaal van de Fruithof.


Of beter gezegd, meerdere verhalen die gezamenlijk een beeld schetsen van waar Fruithof de struikrover voor staat. Er zijn verhalen over het telen van fruit – want dat is toch de basis van het initiatief. Deze gaan over mijn favoriete teelt – de blauwe bes – die als het ware de motor van de tuin vormt. Maar ook over alternatief fruit waarmee ik bezoekers hoop te trekken en het toepassen van een groot vogelnet of een druppelirrigatiesysteem.


Daarnaast mag vermeld worden dat Fruithof de struikrover op biologische wijze fruit produceert. Met biologische producten zijn de meeste mensen intussen wel vertrouwd geraakt. Dan gebruik je geen bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest enzo. Maar hoe je het dan wel voor elkaar krijgt, daarover blijft het vaak stil. Daarom vertel ik ook enkele verhalen over biologische teelt. Deze gaan over het belang van een goede bodem, de bijdrage van vogelnestkastjes, de keuze voor diversiteit in soorten en rassen en het bewustzijn van de vier elementen.


Maar bovenal mag duidelijk zijn dat Fruithof de Struikrover meer biedt dan alleen gezond biologisch fruit. Fruithof de struikrover is een beleving. Ook dit laat zich het beste vertellen aan de hand van een aantal verhalen. Deze verhalen gaan over het plezier dat kinderen hebben op de Fruithof, over de rust die mensen ervaren bij het plukken van een bakje bessen, over leuke aanvullende activiteiten zoals de volle maan yoga en het enthousiasme waarmee mensen meedoen op de Fruithof.